Профілактика  кишкових інфекцій.

 

 

   Літня пора року це час відпочинку, оздоровлення дорослих і дітей, можливість збагатити свій організм корисними вітамінами, мікроелементами, вживаючи  різноманіття фруктів, ягід, овочів.

Але власне в гарячу пору року існує небезпека виникнення захворювань гострими  кишковими  інфекціями при певних неблагоприємних обставинах. Мікроорганізми, які спричиняють кишкові інфекції, зазвичай досить стійкі до різних впливів довкілля. В харчових продуктах мікроби можуть не тільки довго зберігатися, але й розмножуватись при кімнатній температурі, особливо  в молоці, м’ясному  фарші, бульйоні, салатах, кондитерських виробах з кремом.

Серйозну епідеміологічну небезпеку з-поміж людей з клінічними проявами гострих кишкових захворювань або без жодних видимих проявів захворювання(так  зване носійство) становлять особи, які будучи хворими, займаються приготуванням їжі  в громадському харчовому секторі, для різного роду приватних гостин, а також продавці харчових продуктів та працівники дитячих закладів.

До кишкових інфекції за певних умов сприятливі всі люди. До цих певних умов слід віднести і кількість збудника, а також стан людини. Діти раннього віку є найбільш сприятливі.

   Для всіх кишкових інфекцій є характерними розлади з боку шлунково-кишкового тракту (блювота, пронос, біль  в животі), прояви загальної інтоксикації (біль голови, слабкість, підвищення температури тіла), а також ознаки зневоднення (спрага,сухість шкіри).

При появі даних ознаків захворювання  необхідно негайно звернутись за меддопомогою для своєчасного призначення відповідного лікування. Самолікування може привести до ускладнених форм захворювань.   

Рекомендуємо населенню:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;

  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

  • не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

  • не брати у дорогу продукти, що швидко псуються(ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);

  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;

  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

 

 

 

Катинський Я.М. –начальник відділу Самбірського районного управління Держпродспоживслужби у Львівській області